Een netwerkkabel is een stroomkabel

Een netwerkkabel is een stroomkabel 

Netwerkkabel, AC & DC stroomkabels, interlinks digitaal en analoog, speakerkabel, HDMI en USB-kabels, allemaal stroomkabels. Ze transporteren verschillende soorten informatie, maar het transportmiddel (stroom) is overal gelijk.

Een snelstromende rivier transporteert water bijvoorbeeld van een hoger naar een lagergelegen gebied. Door het hoogteverschil stroomt het water. Maar met dat water stroomt er ook allerlei rotzooi, takken, bomen, vervuiling mee. Dat is onvermijdelijk. Bij versmallingen (obstructies in de stroomweg) zal deze vervuiling zich gaan ophopen en de doorstroming nog meer belemmeren.

In je netwerk stroomt er data als een apparaat er om vraagt. Zonder vraag “geen” data stroom. Maar met die data stroomt er allerlei vervuiling mee. Vervuiling afkomstig van alle apparaten die zijn aangesloten op je netwerk. . Dat is onvermijdelijk.

Streamen is stromen in het Nederlands. Data stroomt door je netwerk via netwerkkabels. Data stroomt mee als laat ik zeggen een elektrisch dingetje in een netwerkkabel. Het ontvangende apparaat leest die elektrische informatie als een nul of als een één.

Een netwerkkabel is, dus net als alle andere kabels in een audio/video set, een stroomkabel.

 

Dat stroomkabels veel verschil kunnen maken voor audio mag bekend zijn. Als je je ervan bewust bent dat alle kabels stroomkabels zijn is het niet verwonderlijk dat alle kabels veel verschil kunnen maken voor audio en video.

Alle transport van stroom is analoog (net als de stroming van een rivier). Op die stroom kan van alles getransporteerd worden. Zowel digitale als analoge informatie. Maar ook vervuiling !!!!

 

Vervuiling is de grootste vijand in je audio/video set. Vervuiling kent vele gezichten. Akoestische vervuiling van je luisterruimte, resonantie vervuiling van je apparaten zelf, elektrische vervuiling van je stroom-netwerk en van je datanetwerk. En als laatste de Electro-smog die in de lucht hangt. Hier kom ik later op terug.

 

Voor streaming audio heb je een netwerk en netwerkkabels nodig. Dat hebben we meestal wel in huis maar dat netwerk en die netwerkapparaten en kabels zijn niet bedoeld om optimaal van audio te kunnen genieten. Verre van optimaal zelfs, ze zijn puur functioneel bedoeld. Data moet van A naar B getransporteerd worden en dat lukt met die apparaten en kabels. Daar zijn ze namelijk voor ontworpen.

 

M-WAY kabels zijn speciaal geselecteerd en ontwikkeld voor audio en video. M-WAY UTP kabels zijn geoptimaliseerd voor audio met behoud van hun functionaliteit, data streamen.

 

Opbouw netwerkkabels:

Netwerkkabels worden in allerlei kwaliteiten aangeboden. Kwaliteiten die invloed hebben op de capaciteit/snelheid van de kabel. Die kwaliteiten beïnvloeden ook in hoge mate hoe de kabel klinkt voor audio. De meeste netwerkkabels zijn opgebouwd uit 8 aders die verdeeld zijn in 4 paartjes van 2 aders. Ieder paartje is getwist op specifieke wijze en de paartjes liggen met elkaar in 1 kabel. De kabel kan intern nog een verdeling hebben zodat ieder paartje in zijn eigen gescheiden ruimte komt te liggen.

De kabel en paartjes kunnen geheel of gedeeltelijk of niet worden afgeschermd met folie (aluminium) of koperen netwerkje (braid )

De adertjes kunnen van koper en of aluminium zijn. De adertjes zijn er in verschillende diktes. Ze kunnen opgebouwd zijn uit fijne draadje of uit 1 solide draad.

UTP                 Unshielded Twisted Pair         Alle M WAY UTP

FTP                 Foiled Twisted Pair

FSTP               Foiled & Screened Twisted Pair

AWG               Americana Wier Gage, , is Amerikaanse aanduiding voor dikte kabel

AWG 24/7       aderdikte van 0.2 mm2 opgebouwd uit 7 dunne adertjes. Alle 1DW UTP

AWG 19/24     aderdikte van ongeveer 0.8mm2 opgebouwd uit 24 dunne adertjes. Alle 2DW en 3DW UTP.

 

     

    

https://www.utp-kabel.nl/blog/welke-kabel-moet-ik-kiezen.html

               

M-WAY UTP netwerkkabels

 

1DW    First Directional Way

Meicord kabel met Telegartner. Vaste waarde altijd geweest in mijn assortiment. Doet veel goed.

CAT 6A           €125/ 2m met Telegartner      +€6 / 1m

 

1DW Gold

Kabel met dezelfde opbouw als Meicord, Er is een klein doch belangrijk verschil. De 1DW Gold heeft blanke koperen adertjes. Bij Meicord zijn die vertind. Vertinning geeft in het geluid een vleug van afscherming. De 1DW Gold klinkt homogener en vrijer, meer rust, minder upfront. Beperkte voorraad, op=op. In groen en wit,

CAT 6A           €100 /2 m met Telegartner     +€5 / 1m

 

1DW Reference

Deze kabel was een verrassing en een openbaring tegelijk. Bijzonder is de homogeniteit van deze kabel zowel in toon als in beeld. Met deze kabel ertussen wil je luider spelen omdat het makkelijk kan. Rust en autoriteit en schoonheid. Je hoort het op iedere plaats in je netwerk als je deze kabel erin zet. Super kabeltje, ook ideaal om grotere afstanden mee te overbruggen. In zwart en licht grijs verkrijgbaar.

CAT 6              €175 / 2m met Telegartner     +€9 / 1m

 

2DW    Double Dutch Way                Less is more & more also

Netwerkkabels zijn opgebouwd uit 4 paren van 2 aders. Maar met 2 paar aders kan je al een verbinding maken. Dat scheelt weer 2 paar ofwel 4 draadjes die vervuiling kunnen transporteren. Minder vervuiling geeft altijd een algehele verbetering voor audiokwaliteiten. Less is more.

De adertjes van netwerkkabels zijn erg dun en getwist in paartjes. Dun omdat dat dat vooral praktisch is, de kabel blijft dun en flexibel. Getwist omdat dat de betrouwbaarheid en snelheid ten goede komt. Maar dun is voor audio echt niet gewenst. Een 2DW UTP-kabel heeft aders die 3 tot 4 keer zo dik zijn als de standaard UTP-kabels. More is more !

Ieder paartje heeft zijn eigen kabel (betere scheiding) en 2 paartjes zijn genoeg om een 100Mbps verbinding tot stand te brengen. Capaciteit die meer dan voldoende is voor audio doeleinden.

Een 2DW UTP laat je audio ervaren zoals je het nog nooit hebt ervaren. Het verschil is gigantisch en je hoeft echt niet te zoeken naar de verschillen.

CAT 5                          € 350 / 2m                   +€75 / 1m

 

2DW Gold                                           2DW times two

Letterlijk een dubbel uitgevoerde 2DW UTP-kabel. Dit is nodig om tot een 1000Mbps snelheid te komen. Dat is momenteel de standaard. Heb je dat nodig dan is dit je kabel. Hij klinkt anders dan een 2DW UTP-kabel en eigenlijk alleen maar anders omdat ie viezer is. Er stroomt meer vervuiling mee en die hoor je als meer up front, grootser, minder diepte en wat minder rust. Het lijkt meer. Geldt dan toch more is more hier? Luister zelf maar.

CAT6                           € 595 / 2m                   +€150 / 1m

 

2DW Reference                                 2DW + UTPuur

Een 2DW UTP-kabel met nog een kabel, UTPuur, erbij op dezelfde connector. Let op deze UTPuur kabel is alleen aangesloten aan de bron-zijde en dient ter verschoning van het hoofdsignaal. UTPuur is een extra zwevende kabel. Zie verder UTPuur.

De werking van de UTPuur is zeer effectief omdat ie direct op dezelfde netwerkpoort is aangesloten als waar het gevraagde signaal loopt. De 2DW ReF is echt de referentie in de 2DW serie UTP-kabels. Bijzonder mooi.

CAT5                           € 595 / 2m                   € 100 / 1m

 

3DW                                        3 Dimensional Way

Alle 3DW kabels hebben als gemeenschappelijke kenmerk dat ze de schoonste (minst vervuilende) kabels in het assortiment zijn. Een 3DW UTP maakt dat ook meteen duidelijk. Netwerkvervuiling is namelijk heel erg, en van grote invloed op de audiokwaliteiten. Hoe meer je kan voorkomen dat deze vervuiling mee stroomt des te meer genieten van je audio en video. De serie heet niet voor niets 3DW. Met 3DW ervaar je je muziek meer 3D, meer aanwezig en echter. Meer dan je waarschijnlijk ooit hebt ervaren want het concept is uniek.

CAT5                                       € 750 / 2m                   + € 100 / 1m

 

3DW Gold                               2 keer 3DW

Deze dubbel uitgevoerde 3DW haalt de standaard snelheid van 1000Mbps en kan dus vanaf het modem gebruikt worden zonder verlies van snelheid. In sommige situaties heb je dat gewoon nodig en dan is de 3DW Gold de beste UTP-kabel voor audio. Zeer forse kabel die er met je modem vandoor gaat als je hem niet ondersteund.

CAT 5A/6                                € 1195 / 2m                 + € 200 / 1m

 

3DW Reference                     3DW + UTPuur

 

Een 3DW UTP-kabel met nog een kabel, UTPuur, erbij op dezelfde connector. Let op deze UTPuur kabel is alleen aangesloten aan de bron-zijde en dient ter verschoning van het hoofdsignaal. UTPuur is een extra zwevende kabel. Zie verder UTPuur.

De werking van de UTPuur is zeer effectief omdat ie direct op dezelfde netwerkpoort is aangesloten als waar het gevraagde signaal loopt. De 3DW ReF is echt de referentie in de 3DW serie UTP-kabels. Bijzonder mooi.

CAT 5                               € 1195 / 2m                 + € 200 / 1m

 

UTPuur                                               Uitstroomkabel

Een UTPuur kabel gebruik je op een vrije netwerkpoort op je modem, switch, router, streamer. De UTPuur kabel verminderd de vervuiling die mee stroomt met het gevraagde signaal. Plaats de UTPuur kabel daarom ook direct naast of vlakbij een aangesloten kabel die je gebruikt voor streamen. Vervuiling op switch/modem/streamer zal gedeeltelijk over de UTPuur komen en letterlijk UITgezonden worden. Net zoals een antenne kan zenden en ontvangen.

De kabel is er in 2 kwaliteiten en kan op meerdere plaatsen tegelijk in je netwerk gebruikt worden. Met een UTPuur kabel in je set ervaar je meer diepte of 3D in toon en beeld. Je muziek is aanweziger zonder opdringerig of upfront te worden. Het raakt je meer.

UTPuur6                                              € 195 / 2m                   +€ 60 / 1m

UTPuur8                                              € 295 / 2m                   +€ 90 / 1m

 

UTP coupler                                       1+1=3                          € 15

Kei handig om 2 utp kabels met elkaar te verbinden. Is net als de kabels richting gevoelig dus heb ik de richting voor je bepaald en erop geplakt. Kom je met een UTP-kabel van ver omdat je modem bv in meterkast staat dan kan je de UTP coupler gebruiken om verder te gaan met een mooiere UTP-kabel. Werkt echt goed.

 

Reacties

 1. Marc Van Audenrode Marc Van Audenrode

  Beste,

  Op marktplaats heb ik 3DW reference netwerk kabel gekocht. Was een risico want kende het merk niet en na wat gelezen te hebben op je site ben ik er dan toch voor gegaan. Ik wist dat mijn huidige furutech netwerk kabel van 168€ de zwakte schakel was maar had geen idee van hoe groot het verschik kon zijn. Deze netwerk kabel is aangesloten aan gemodificeerde Bonn switch gevoed door een Farad voeding. Op zich niet zo’n slechte opstelling zou ik denken maar toch ontbrak het live gevoel en miste ik detail. Het was of er sluier hing die alle details tegenhield. Mijn netwerk kabel was dan verbonden met EX Antipodes Ex streamer/server die op zijn verbonden is met een tellurium silver diamond usb. Die gaat op zijn beurt naar een Aavik U150 versterker inclusief dac. Deze staat dan weer in verbinding met Fischer & Fischer D300 luidsprekers via tellurium silver diamond luidspreker kabels.
  Zodra ik jou netwerkkabel aansloot gebeurde er iets magisch, het was alsof de hemel ineens open klaarde. Details, ruimte en timbre waren ineens in overvloed aanwezig. Ik hoorde zaken die voordien nooit had gehoord. Ik begon aan mezelf te twijfelen en dacht dat het op den duur aan mijn oren lag, maar nee hoor. Het is werkelijk het resultaat van een enkele kabel.
  Ik wil nu verder experimenteren en nog een switch bij schakelen zoals je beschreven, mijn vraag is nu welke netwerk kabel moet ik nu gebruiken om te verbinding te maken tss switch 1 & 2.
  Ik ben alvast fan en wil nog wel andere kabels uitproberen.
  Mvg
  Marc

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.