Nieuwsbrief juni 2024 "Modem/router is je bron "

  • Geplaatst op
  • Door Wim Rodenburg
  • 0

Modem router stroom streamen ondergrond

Audio Maat                            Nieuwsbrief                           Juni 2024                   Tilburg

 

Beste audiomaat,

Goh dat is alweer lang geleden dat ik een nieuwsbrief heb geschreven. Het komt er telkens niet van, de tijd ontbreekt me. Maar met mij is veel goed en ik hoop met jou ook.  Audio is nog steeds mijn passie en er is weer heel wat ontdekt de afgelopen jaren. Een aantal van die ontdekkingen wil ik hier met jullie delen. Ze gaan allemaal over stroom en stromen.

Modem/Router is bron !

Voor het streamen heb je een netwerk nodig. Het heet ook eigenlijk een netwerk-streamer. Een apparaat dat je in het netwerk kan zetten om muziekbestanden te vervoeren. Dit kan bedraad of draadloos, globaal of lokaal. Maar hoe je het ook went of keert je komt niet om je netwerk heen. We hebben allemaal een internetabonnement bij een van de aanbieders en daar komt dan ook altijd een modem/router bij kijken. Het apparaat is een gegeven (dat is aan het veranderen omdat de consument vrijgelaten dient te worden in de keuze van het modem). Met dit modem maak je extern contact met het www.internet.com en intern bouw je het netwerk met al je apparaten. En dat worden er steeds meer tegenwoordig. TV’s , lampen, witgoed, zonnepanelen, pc’s, telefoons etc . Je kan je streaming-kwaliteiten eenvoudig en drastisch verbeteren door je Modem wat meer aandacht te geven. We zijn geneigd de streamer daar alle aandacht voor te geven en evt. de switch voor de streamer. In de praktijk blijkt toch dat het vertroetelen van je modem nog meer goed doet.

  • Plaatsing. Plaats je modem niet zomaar ergens in of op. Het apparaat is erg micro fonisch dwz dat het apparaat zelf heel veel kan oppikken uit de lucht (trillingen, magnetische velden) en dit kan mee transporteren je netwerk in. Het is daarom voor audio beter om een modem niet in een meterkast te plaatsen. Dat is zo’n beetje het vieste plekje in je huis qua magnetische velden. Moet het modem toch in de meterkast plaats hen dan zo laag als mogelijk in de kast. Beter, veel beter, is het om het modem uit de kast te laten komen. Je modem vlak naast je audio-apparatuur plaatsen is ook niet wenselijk. Omdat je modem zo gevoelig is voor trillingen zal je merken dat de ondergrond heel veel goed of verkeerd kan doen voor je audio

 

  • Ondergrond.Een koppijn dossier om het maar zo te zeggen. Het is zo gevoelig voor de ondergrond dat het altijd beter/anders kan. Het gedraagt zich ook a-typisch, heel anders dan apparaten die niet in het netwerk staan. Een modem is meestal een apparaat zonder voeding intern, het wordt geleverd met een schakelende snoervoeding (ook bagger, meer daarover later). Omdat je modem aan het begin van de stroom/streamketen staat wordt iedere verandering vergroot of verkleint of homogeen doorgegeven in je netwerk naar je streamer. Hoe het wordt doorgegeven is afhankelijk van de rest van je netwerk. Ik heb dus vaak de plaatsing mijn modem (Ziggo) moeten herbezien als ik iets verander/b\verbeter in mijn netwerk. Kei lastig dus. Nu staat het modem op een wonderwood board net als alle andere apparaten in mijn audio-sets. Maar het opvallende is dat het modem op de dikste uitvoering (72mm) staat. Net als de voeding (keces P8 single 12V). Er zijn ook kleinere boarden van 300x200x36/54mm speciaal voor in meterkasten waar weinig ruimte is.

 

 

 

  • Voeding.Je krijgt er altijd een schakelende voeding bij. Dat is goedkoop, het werkt mondiaal en het voldoet. Het levert de benodigde gelijkstroom. Maar voor audio willen we niet zomaar stroom, nee we willen schone stroom. Hoe schoner de stroom des te schoner de stream. Ik zweer al jaren bij Keces voedingen. Ze zijn mooi gebouwd, gaan lang mee (ik heb er die draaien al 5 jaar continue), maar bovenal staan ze de muzikaliteit niet in de weg. Je kan er zelf je AC en DC-stroomsnoer op kiezen en dat maakt veel verschil. De dunste AC en DC kabels zijn hiervoor het best geschikt. Hoe hoger de kwaliteit des te hoger de beloning. Je moet het ervaren om het te geloven. Het is meer dan een streamer-upgrade. Echt! De voeding verdient een goede ondergrond net als het modem zelf. Plaats ze op aparte wonderwood-boarden liefst zo dik mogelijk (72mm).

 

  • Modem via glasvezel/coax/utp of ISDN ? Glasvezel is sterk in opmars. Bij mij ligt ie ook in de straat. Er komt nu zo’n oranje sprietje uit de grond naast mijn voordeur. Voor audio wil ik die liever niet gebruiken. Diverse klanten die van glasvezel weer naar coax zijn gegaan melden dat ze coax prettiger vinden. Heb je 2 soorten aansluiting dan kan je het makkelijk testen/vergelijken. Ik hou het bij coax ook al omdat ik transport via licht (optisch) op geen enkele plek in een audioketen kan waarderen. Bij sommige gaat glasvezel direct op het modem, Dan zit de omzetter van optisch naar netwerkkabel in het modem. Bij andere zit er een aparte optisch-omzetter vóór het modem. Deze omzetter is wel verbonden met netwerkkabel op het modem. Zowel de losse omzetter als de netwerkkabel zijn van grote invloed op je netwerk. Die omzetter werktop op 12V DC en wordt geleverd met een schakelende voeding. Daar is dus veel winst te behalen. Er zijn ook nog delen in Nederlland waar nog gewerkt wordt via de telefoonlijn (ISDN). Dan zit er een “telefoon-snoertje” letterlijk tussen je modem en ISDN punt. Dat snoertje is echt een bottleneck. Ik heb al een paar mooie gemaakt en de verschillen zijn enorm.

 

De moraal van het verhaal.

Een modem doet eigenlijk veel meer voor audio dan je zou verwachten. Dat meer is dan helaas in negatieve zin. De vervuiling van het modem is enorm en dat loopt allemaal mee over je netwerk. Vervuiling voorkomen is de beste oplossing. Daar zijn geen audiofile UTP/USB sticks of anderszins filterende noodoplossingen voor nodig. Dat soort oplossingen zijn geen oplossingen, slechts een verarming van de muzikaliteit. Het zal ook wel niet lang meer duren voordat audiofile router/modems (ze zijn er al hoor)  de markt gaan overspoelen. Zelfde is er gebeurd met de switchen, de een nog slechter voor muziek dan de ander. Trap er aub niet in. Het kost je klauwen met geld en je hebt nog minder muziek. Je bestaande modem kan heel veel beter presteren voor audio, je hoeft er alleen maar wat aandacht aan te besteden.

 

 

Tot de volgende nieuwsbrief. Deze zal zich richten op De organisatie van je netwerk,

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.