Data-netwerken en audio

 • Geplaatst op
 • Door Wim Rodenburg
 • 3
Data-netwerken en audio

Data en audio

 data-netwerken en audio

is streamen beter dan…?

 

Hoe lang geleden is streamen eigenlijk begonnen ? Ik weet het al niet meer. Wat ik wel weet is dat ik geen CD meer draai of koop. Wat ik ook nog weet is dat ik het in het begin echt veel slechter vond dan CD. Een vergelijking met vinyl maak ik niet meer. Een LP heeft altijd iets magisch gehad en dat blijft het houden en dat is maar goed ook. Ik verkoop mijn plaatjes nooit en mijn cd’s trouwens ook niet. Nostalgie he.

 

Streamers worden aan de lopende band ontwikkeld en op de markt gebracht net als allerlei USB dac’s. Ik kan mij nog herinneren dat Ayre met een nog al prijzige dac op de markt kwam en daar kon je achter alleen maar een usb kabel op aansluiten. Dat vond ik nog al een statement. Ayre is nu al lang geen uitzondering meer en bijna alle dac’s zijn voorzien van usb. Usb om te streamen vanaf een streamer of computer oid. Zo’n streamer sluit je dan aan op je netwerk en dan zijn er ineens een heleboel mogelijkheden voor je. Je kan nu over je muziek vandaan toveren. De wondere wereld van streamen. Tjonge jonge wat een mogelijkheden en wat een gemak. Maar wat klinkt dat nog slecht zeg.

 

Nu weet ik dat een heleboel van dat slechte komt door verbinding te maken met je data-netwerk. Onwetend en onbedoeld haal je een berg vervuiling binnen waar je puh tegen zegt. En dat alleen maar door er een LAN kabel in te pluggen. Nou heb je je data-netwerk natuurlijk niet geoptimaliseerd voor audio en is het netwerk daar ook helemaal niet voor bedoelt. Op dezelfde manier is een computer niet bedoeld om audio in hoge kwaliteit te streamen. Daarom zijn allemaal slimme jongens bezig om een computer zo in te richten en te beperken dat er alleen nog maar mooiere audio uit kan komen. Maar een computer is ook een boodschapper die door geeft wat ie binnen krijgt. Als nou wat ie binnen krijgt al veel geschikter ( lees schoner ) is voor audio dan gaat de kwaliteit met sprongen voorwaarts.

 

Vervuiling voorkomen is in alle opzichten beter dan het te laat te moeten opruimen of filteren. Dan is het kwaad al geschied.

 

Het besef dat de slechte audio kwaliteit niet aan de data ligt maar aan het transport van die data heeft veel duidelijk gemaakt.

 

De pakketjes data ( nullen en eenen ) die over het netwerk gaan komen allemaal bit voor bit perfect aan. Technisch is dat geen probleem meer tegenwoordig. Maar de wijze van transport over het netwerk bepaalt hoeveel vervuiling er meeloopt met die data pakketjes. Voor ons audio-liefhebbers is het dus van het grootste belang dat we daar zorg aan gaan besteden.

 

Alle op het netwerk aangesloten apparaten zorgen voor vervuiling op dat netwerk. Eigenlijk precies hetzelfde als bij stroom. Van ons stroom-netwerk waren we al lang bewust dat daar heel veel ellende vanaf kan komen in de vorm van vervuiling. Aparte stroomgroepen, stekkerdozen, voedingen, wijze van bekabelen met speciaal voor audio ontwikkelde kabels zijn niet meer weg te denken uit de audio. Die zelfde gedachte hebben we eigenlijk ook nodig bij het data-netwerk. Want data streamt met stroom !! Als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Dus ook bij netwerk-apparaten dienen we op het volgende te letten:

 • Schone voeding. Iedere schakelende voeding is er 1 te veel.
 • Juiste apparaten. Kies apparaten die zo min mogelijk functionaliteit hebben. Hoe minder ze kunnen des te schoner zijn ze.
 • Gebruik 1 of meer switchen om zoveel mogelijk vervuiling te “scheiden”. Gebruik daarvoor wel de juiste switch ( bijvoorbeeld Netgear GS308)
 • Plaats vervuilende apparaten, zoals bv NAS zo ver mogelijk van de streamer.
 • LAN kabels maken heel veel verschil.
 • SSD schijven zijn vervuilender dan HDD schijven.
 • Hoe simpeler het netwerk des te beter de kwaliteit. Modem-switch-streamer.

 

Alles bij elkaar veel om rekening mee te houden. Maar als je dat doet dan zal je ervaren dat streaming audio de CD ver achter zich laat. Dan stop je met CD’s kopen en ontdek je zoveel mooie en nieuwe muziek via allerlei streamingdiensten. Er is zo veel mogelijk dat je nog amper toekomt aan het spelen van zo’n ouderwetse CD. Echt leuk.

Reacties

 1. Cor van Zundert Cor van Zundert

  Wim, je verdient een groot compliment met je job als Audio Maat !
  Met elke stap wordt het Genieten van muziek mooier en ik kan niet anders zeggen dat het naar meer smaakt.
  Met een big smile heb ik vanmiddag muziek geluisterd en het wordt steeds meer genieten.

 2. Eric vd E Eric vd E

  Wat moet je nou met zo'n reactie zoals die van ERIK hierboven nadat je weer van je stoel gevallen bent nadat Wim's nieuwe LAN is geïnstalleerd ?!
  Mijn apparatuur staat in een kelder en daar maakte ik de switch van een Meicord naar een 3DW LAN. Ik hoorde het verschil al in de kelder door de toename in het laag. Boven op het bankje bleek dat er gewoon een octaaf bij zat terwijl definitie en transparantie enorm was toegenomen. Was dus ook gewoon geïrriteerd omdat Wim zijn prototype kabel weer mee nam. Gelukkig binnen twee weken had ik alles vervangen met zijn nieuwe vondst.

  We kunnen alle dingen die we niet begrijpen wel bagataliseren of afwijzen maar is het niet veel leuker om open te staan voor inzichten van anderen...? Wellicht dat je daarmee zelfs je audio beter krijgt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.