Raad & Daad

Over ruimte, tuning & tweaking - Algemeen

 

Een set kan goed klinken. Toch kan het bijna altijd beter. En dat niet door een nieuwe dure set aan te schaffen. De drie toverwoorden voor een topprestatie van je huidige set zijn:

  • Luisterrruimte
  • Tuning
  • Tweaking

Allereerst: ken je ruimte

Bij deze een beroepsgeheim: alles valt of staat met de zogeheten luisterruimte. Niets is belangrijker dan de ruimte waarin je muziek luistert. Deze is allesbepalend voor de weergave. Dit is een aspect waar weinigen weet van hebben maar waar iedereen ‘last’ van heeft.  

Maar al te vaak krijgt een apparaat de schuld terwijl juist de ruimte debet is aan de ellende. Wees je dus bewust hiervan! En als je geen idee hebt hoe het beter kan: een extra paar oren en een objectieve second opinion kan al (muziek)wonderen verrichten. Mij bellen dus.

Tuning: de juiste plek is cruciaal!

Voor wie het nog niet weet: de juiste plaatsing van set en speakers is een keiharde voorwaarde voor een goede tuning. Het gaat altijd eerst om een goede opstelling. Daarnaast is stroomvoorziening belangrijk, plus de juiste match tussen versterker en speakers. Soms geeft het verschuiven van de speakers met maar een paar centimeter al een sterke verbetering. 

Dit beweer ik niet alleen hier. Ik kom graag langs bij mensen om hen de verschillen te laten horen. Ervaar zelf welke veranderingen en verbeteringen door de juiste plaatsing mogelijk zijn. Die kunnen namelijk nogal groot zijn. Zelfs zo groot, dat component upgrades  - voorlopig - overbodig worden. 

Tweaking

Het misverstand over tweaks is altijd dat ze als onevenredig duur worden gezien. Dat is dus lang niet altijd waar. Tweaks worden wel vaak onjuist gebruikt of beoordeeld. In principe kan ik met een tasje vol spullen (voetjes, kabels, resonatoren) al een ander geluidsbeeld te voorschijn krijgen uit je apparatuur. Er wordt vaak onnodig gegrepen naar het alternatief van een nieuwe set. Wat denk je wat duurder is?

Kortom:

Er zit meer in jouw set dan je denkt: haal het eruit!