To switch or not to switch, part six

To switch or not to switch, part six

Hoe switch je optimaal voor audio.

Hoe switch je optimaal voor audio ?

 

 • Zoek een switch die zelf zo min mogelijk bijdraagt aan vervuiling van het data-netwerk. Een "domme" of eenvoudige  switch met minimale processor activiteiten. Hierbij ben je afhankelijk van de gebruikte software/firmware en processor van een fabrikant. Ik kan daar niets aan veranderen. Trial & Error. Ik heb er veel gehoord in de loop der jaren en er komen constant nieuwe switchen op de markt. Een zeer goede was en is de Netgear GS308 ( V3 of liever nog V2 maar die is uitverkocht ).  Een 8 poorts switch en je hebt maar 2 poorten nodig ?! Inderdaad en de andere Netgears met 5 poorten of minder klinken een stuk minder fraai. Ik heb geen aandelen Netgear en ik verkoop ze ook niet. Je koopt ze voor rond de € 25 bij allerlei aanbieders.

 

 • Switchen worden geleverd met een schakelende stekkervoeding. Dan werkt de switch prima, maar voor audio nog verre van optimaal. De switch voeden met een voor audio optimale lineaire voeding geeft heel veel meer muzikale beleving. Ali-express staat vol met lineaire voedingen voor zeer aantrekkelijke prijzen, maar ik heb er nog nooit een gehoord die muziek maakt. Zo raak je van de regen in de drup, echt iets voor spec. kopers. Mijn advies is een Keces P3 of P8. Zie part two en three. 

 

 • Besteed aandacht aan de ondergrond van je switch en zijn voeding. Een switch is zeer microfonisch ! Net als een microfoon kan hij kleine luchtdrukverschillen opvangen en doorgeven. Een laag berken multiplex eronder doet veel goed al dan niet in combinatie met wat ander hout van de auteur ( WOW ). Zelfde geldt voor de lineaire voeding.

 

 • AC & DC. De voeding van de switch sluit je aan op 240V AC ( wisselstroom ) en de voeding levert bijvoorbeeld 12V DC ( gelijkstroom ) aan de switch. Je hebt dus een AC en een DC kabel nodig. Die worden altijd met een voeding meegeleverd in de bekende dropveter kwaliteit. Dat er op AC gebied veel te winnen was wisten we al maar nu weten we ook dat de invloed van een DC snoer minstens zo groot is. Het DC snoer tussen switch en voeding is zeer bepalend voor de kwaliteit. De verschillen zijn enorm. Ook hiervoor heb ik allerlei DC snoeren ontwikkelt om de juiste DC kabel op een netwerkapparaat te kunnen gebruiken.

 

 • Gebruik liever 1 netwerkapparaat per lineaire voeding. Lineaire voedingen hebben vaak de mogelijkheid om er meerdere apparaten van verschillend voltage op aan te sluiten. Dat lijkt een win win situatie maar er zijn wat beperkingen ten opzichte van aparte voedingen voor ieder apparaat. Als je 2 apparaten aansluit op 1 voeding dan dienen de apparaten dezelfde stroomfase te hebben op de voeding. Hebben ze dat niet dan staat er altijd 1 apparaat uit fase te spelen. Dat geeft meer vervuiling en is niet wenselijk. Twee apparaten met dezelfde stroomfase gaat wel beter maar ook dan vervuilen ze elkaar. Aparte voedingen voor ieder apparaat geeft veruit het beste resultaat. Ieder apparaat kan je dan ook van de juiste AC en DC kabels voorzien.

 

 • Audiophiele switchen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat je makkelijk grote veranderingen kunt realiseren met een switch. En iedereen die aan het streamen is heeft er 1 of meerdere nodig. Maar een verandering is nog geen verbetering ! Zelf heb ik in huis gehad de creaties van AQVOX, Sotm en Silent Angel. En om eerlijk te zijn daar werd ik totaal niet blij van. Ja eigenlijk wel blij want een Netgear GS308 V3 van €25 vind ik veel muzikaler.  Alle genoemde switchen weten meteen de opnameruimte om zeep te helpen. Die is er gewoon ineens niet meer waardoor de muziek totaal zijn context verliest. Daar is de bekende zwarte achtergrond, vaak geprezen in reviews. Sorry maar een zwarte achtergrond is niks, er is niets, er is geen achtergrond meer, er is geen opnameruimte meer. Instrumenten en stemmen worden te groot en te upfront afgebeeld en spelen niet meer samen in 1 ruimte. Instrumenten en stemmen zijn niet meer met elkaar verbonden en vormen geen geheel meer. Tonaal is het puntiger en feller, het laag mist doortekening en nuance. Op het eerste oor maakt het indruk, maar na een tijdje beginnen de ergernissen. De Silent Angel klinkt het beste Silent, in de doos. Deze switch kost je €395 en dan zit er gewoon een schakelende vieze voeding bij. Voor een paar tientjes meer koop je een Keces P3 voeding met een Netgear GS308 switch en dat klinkt echt wel anders en in mijn oortjes, echt veel meer naar muziek. De AQVOX SE van € 798 werkte bij mij op de lachspieren. Dat ze dat bedrag er voor durven vragen en ook nog zonder fatsoenlijke voeding.  Voor Sotm geldt hetzelfde. Het is mijn bevinding en mijn commentaar op ervaringen opgedaan in mijn set en die van wat klanten. In alle gevallen werd er gestreamed in een netwerk geoptimaliseerd voor audio. En dan zijn de verschillen groter en duidelijker.  Koop niet zomaar een switch is mijn boodschap. Er zijn grote verschillen in kwaliteit en in prijs en in dit geval is goedkoop een goede koop !!

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Jur Jur

  Beste Wim,
  Leidt een Netgear GS308 switch tot verbetering van het geluid als je streamt via wifi, dus draadloos?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.