To switch or not to switch, part five

To switch or not to switch, part five

Zin en onzin van en over switchen

To switch or not to switch ?

Jazeker.  Mits de gebruikte switch meer verschoning brengt dan dat ie vervuild. De Netgear GS308 is daar een voorbeeld van.

Hoe dommer de switch des te beter voor audio. Anders gezegd, des te minder processing er plaats vind in een switch des te beter het is voor de audio kwaliteit. Minder processing betekent minder vervuiling van het datanetwerk. Minder vervuiling betekent een lagere ruisvloer en als de ruisvloer omlaag gaat dan hoor je MEER. Het is letterlijk en figuurlijk schoner.

Processing vind plaats in alle netwerkapparaten. Al die processoren staan lekker te pruttelen om data te verwerken en op transport te sturen. Iedere schakeling van een processor is een stroompje en met ieder stroompje loopt vervuiling mee. Minder stroompjes, minder processing is dus per definitie minder vervuilend en dus goed voor onze audio-beleving. 

 

Transport van nullen en enen is analoog !

Vaak word vergeten dat het transport van digitale informatie ( nullen en enen) een analoog proces is. Stroom is analoog en met die stroom vervoer je nullen en enen. En met die stroom loopt allerlei vervuiling mee waar je heeeeel veeeeel last van hebt met audio genieten. Zo gauw je een netwerkkabel in een audiocomponent plaatst laat je alle vervuiling van je data-netwerk toe in je audioset. En dat is niet gering. Vervuiling van het data-netwerk is nog veel groter dan de vervuiling van het stroom-netwerk. Als je naast streamen ook nog CD/LP gebruikt moet je maar eens luisteren met de netwerkkabel ontkoppelt van je streamer !! Verschil in kwaliteit is aanzienlijk.

 

Waar een switch te gebruiken ?

  • Tussen je modem en je streamer op de eerste plaats. Plaats op deze switch alleen je streamer en de kabel naar je modem. Plaats ze op poort 1 en poort 8 van je switch. Streamer op 1 of 8 moet je beluisteren. Zit een groot verschil tussen. Kies ook de minst vervuilende poort op je modem. Ik heb een Ziggo modem en de onderste poort 4 is de mooiste. 

 

  • Tussen je modem en de rest van je netwerkapparaten. Met andere woorden plaats op je modem alleen maar switchen. 1 naar de streamer en 1 naar de rest.  Hierdoor krijg je een betere scheiding en vervuil je je "audio-lijn" minder.

 

Grote vervuilers:

  • De NAS, is een beruchte viespeuk. Bijna onmisbaar in ieder netwerk maar een slechte zaak voor audio. Als je van een NAS speelt zal je er nog meer last van hebben. Zelf speel ik van de interne harde schijf in mijn Innuos Mini MK3 streamer. Deze schijf en heel de streamer is voorzien van een grote lineaire voeding en geoptimaliseerd voor audio. Dat laatste is zeer belangrijk. Een willekeurige NAS heeft een schakelende voeding en is voortdurend met allerlei processing bezig die niets met audio te maken heeft.  Allemaal vervuiling die je niet wilt. Dus ook hier geldt, hoe dommer de NAS des te beter voor audio. Zet hem ook in de juiste fase en zet hem niet in je audio stekkerblok voor stroom. Zet hem ook niet op je switch voor je streamer !!

 

  • Antenneversterker op Ziggo. Ziggo komt binnen met de kabel en om meerdere tv's goed van signaal te voorzien kan je er een versterker tussen plaatsen. Ik kreeg er 1 van Ziggo en inderdaad beter beeld ook op zolder. De versterker wordt geleverd met een kleine schakelende stekkervoeding. Ik heb die gewoon ergens in het stopcontact aangesloten, niet bij mijn audio. Tot een klant uit Eindhoven mij er op wees dat die versterker wel degelijk veel invloed heeft op het geluid. "Draai de stekker maar eens om in het stopcontact", was zijn advies. Heb ik gedaan en wat een verschil. Bij mij zat ie dus duidelijk verkeerd in het stopcontact. Later hier een speciale stroomkabel op gezet ( MWAY SE ) en je moet het horen om te geloven. Bizar.

 

Lees verder over "goed switchen" in part 6.

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.