ATC SCM 50 Classic. Mijn nieuwe speakers

  • Geplaatst op
  • Door Wim Rodenburg
  • 0


Na ruim 10 jaar weer eens een paar speakers voor mezelf gekocht, In mei 2021 besteld en ontvangen medio september 2021. In dit blog deel ik mijn ervaringen met deze juweeltjes van ATC. Van ophalen en uitpakken tot volledig ingespeeld. Tips & tricks mbt plaatsing en aansturing ATC speakers.

September 2021

Ik krijg van de importeur te horen dat mijn speakers geleverd zijn vanuit Engeland. Ze staan dus in Haarlem. Op zich wel bijzonder want in dit corona jaar is het ook in audioland een kwestie van geduld geworden. Levertijden zijn nog slechts een indicatie. 4 weken wordt 4 maanden en tel er dan nog maar wat maanden bij. Ze waren eind april 2021 besteld en ik had ze pas tegen kerst verwacht. Maar ze zijn er al en ik ga ze meteen ophalen met mijn bestelbus. De speakers incusief stands zijn verpakt in grote kartonnen dozen. Eigenlijk wat te grote dozen voor de SCM 50, maar de grotere broer de SCM 100 wordt er ook in verpakt. Zo hebben ze 1  doos voor 2 soorten speakers. 

In Haarlem worden ze netjes voor me in de bus gelegd. Zelf kan ik ze momenteel niet tillen. Mijn gezondheid zit me even in de weg. Thuis helpt mijn buurman om ze binnen te zetten. Ik zet ze tegen de muur in de woonkamer. Uitpakken is voor later. Er zal eerst plaats gemaakt moeten worden. Een week later is het zover. Audiomaat John helpt me met het uitpakken en plaatsen van de speakers. Ik zie ze nu ook voor het eerst. Ik heb gekozen voor Pippy Oak, ook wel Cat Paw Oak  ( poezen poot eiken ) genoemd. Ze zijn prachtig en overtreffen mijn verwachting. Met zulk soort fineer is het altijd afwachten wat je krijgt. Het kan heel druk zijn of juist amper aanwezig. De kleur en de tekening zijn spot on. De bijgeleverde stands zien er ook onberispelijk uit. De speaker heeft 3 paar speaker aansluitingen die onderling verbonden zijn met van die metalen plaatjes. Je kent ze wel en ze klinken altijd zoals ze er uit zien. Plat !! Meteen weghalen die dingen. Het beste gebruik je speakerkabel met aan de speakerzijde 3 paar banaantjes. ATC adviseert dikkere speakerkabel van 2.5mm2 of bij grote lengtes zelfs 4.0mm2. Dat geldt zeker als je ook de ATC versterkers gebruikt, maar met andere versterkers zou het ook wel eens anders kunnen zijn. Een speakerkabel met 3 paar bananen aan 1 zijde heb ik niet liggen. Wel een paar met 2 paar bananen die ik ook gebruik op de SCM 20. Ook al zo n geweldig speakertje. De bananen sluit ik aan op het HOOG en LAAG, het MIDDEN verbind ik door naar het laag met een jumpertje ( zelfde kabel 2.5mm2). Ik heb een rustiek eiken vloer en daar prik ik de spikes van de stand gewoon in. Dat is niet zo handig ivm verschuiven van speaker. IK heb mijn buurman wat eiken laten zagen in blokjes. In de schuur had ik nog wat eiken plinten van 7cm hoog en 2 cm dik staan. Bas de buurman heeft er een in 16 stukken gezaagd, ik heb ze voorzien van een priemgat waar de spikes mooi in kunnen. Met deze blokjes beschadig je je vloer niet en kan je ze ook nog eens makkelijk verschuiven. Nou heb ik niet zomaar voor eiken gekozen. Eiken blijkt bij uitstek geschikt voor ATC speakers icm een metalen stand en spikes. De SCM 20 heb ik al bij diverse klanten staan met verschillende vloeren ( laminaat, PVC, tegel en eikenhout ). Bij mijzelf thuis had ik het beste resultaat als ik de spikes in mijn eiken vloer prikte. Ja bij mij kan dat. Vanalles getest bij klanten op verschillende vloeren maar eigenlijk niets was optimaal. Ik vroeg alle klanten met een SCM 20 eens met eiken te experimenteren. De meeste hadden in de schuur nog wel wat liggen, restanten van een eiken plank of tafelblad. Iedereen blij zeg, wat een verbetering zowel op laminaat/pvc/steen etc.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.