Croft 7R mono's

  • Geplaatst op
  • Door Audiomaat
  • 0
Croft 7R mono's

Croft 7R mono's.

Het zijn de duurste versterkers van Croft, ze kosten 2 keer zoveel als de 7R stereo eindversterker. De vraag is dan meteen of ze het waard zijn, zijn ze 2 keer zo goed ? Ik ga het ontdekken. Ik speel al jaren met de 7R en weet precies waar deze stereo-versterker in uitblinkt. Het zelfde geldt voor de stereo Series 7 en de mono's Series 7 versterkers. Maar een stereo 7 moet je vergelijken met een mono 7. De 7 en 7R versterkers hebben een fundamenteel verschil in klank en beleving. Het is niet alleen de Regulated voeding er zijn meer verschillen tussen de 7 en 7R. Een belangrijke is het verschil in transistor die maakt dat de 7 en 7R echt anders klinken. En dat is maar goed ook want juist door die verschillen kunnen de Croft versterkers met zeer veel verschillende speakers worden gebruikt.

Series 7 mono
Hierboven zie je de Series 7 mono's.

Ja er zit iets minder in het doosje. Alle doosjes zijn hetzelfde bij Croft, dat scheelt in de kosten. Dus aan de buitenkant zien ze er allemaal hetzelfde uit. Alle verschillen zijn onderhuids te vinden. Ook als je ze op pakt merk je de verschillen. De "R" versies zijn zwaarder, ze hebben meer en grotere voedingen.
Kort door de bocht kan je zeggen dat de "R" types meer vlees op de botten hebben, ze klinken rijker en voller in toon. Let op dit zeg ik in onderling vergelijk. Alle versterkers van Croft vind ik juist tonaal geweldig met een prachtig beeld opgebouwd tussen de speakers met veel diepte. De 7 versterkers hebben minder rijkheid en klinken in direct vergelijk wat dunner ( leaner zeggen de Engelsen ). Maar wat ook meteen opvalt is dat de 7 versterkers heel makkelijk een groot en duidelijk gestoken beeld neer kunnen zetten. Het lijkt wel een beetje op het vergelijk tussen een goede monitor speaker en een goede vloerstaander. Een goede monitor is meteen onzichtbaar, een vloerstaander moet daar veel meer moeite voor doen. Het waren ook de 7 versterkers die ik ooit als eerste beluisterde van Croft. Croft was niet verkrijgbaar in Nederland en ik heb toen Glenn Croft gevraagd of het mogelijk was een setje te beluisteren. "Always try before you buy " was geen probleem. Het kostte me dan 40 euro aan verzendkosten. Prima deal, dus vroeg ik Glenn me dat op te sturen waarvan hij vond dat het de beste prijs/muzikaliteit verhouding had. Een week later kreeg ik een doos met een 7 voor en eindversterker binnen. Sindsdien noem ik hem Sir Glenn Croft en ben ik importeur geworden. Zo iets moois had ik nog nooit gehoord voor zo weinig geld. Er klopt zoveel aan zijn versterking dat je meteen naar muziek gaat luisteren ipv technisch luisteren. Detail van een 7R mono


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.