to switch or not to switch part four

 • Geplaatst op
 • Door Wim Rodenburg
 • 2
to switch or not to switch part four

ACDC

to switch or not to switch !?

that’s the question

 

Part Four                 AC/DC the connection

 

Vele netwerkapparaten worden gevoed met gelijkstroom, ook wel DC genoemd in het Engels. Denk daarbij aan modem, switch, router, streamer, dac, computers…..etc. In de meeste gevallen wordt er een schakelende voeding bij geleverd en in alle gevallen is een lineaire voeding een grote verbetering. In part three heb ik al mijn voorkeur voor KECES voedingen uit gesproken. In dit deel wil ik het even hebben over de balans die je dient te vinden tussen de AC ( wisselstroom ) kabel en de DC (gelijkstroom) kabel op de KECES.

 

Op de KECES gebruik je 1 AC kabel die zorgt voor de 230V. Je gebruikt 2 DC kabels om de aangesloten apparaten te voorzien van DC ( 5V, 6V, 7V……., 18V, 19V, 20V, 21V). Om te voorzien in al die voltages zijn er ook verschillende uitvoeringen per model. Stel je gebruikt een streamer van 12V en een switch van 12V op de KECES P8. Je weet zeker dat beide apparaten dezelfde stroomfase hebben en je hebt de KECES in de juiste fase daarvoor aangesloten. Als je een switch of streamer uit fase speelt dan geeft dat grote negatieve verschillen. Geluid blijft aan speakers plakken, is upfront en te groot en te fel. Wat wil je nog minder. Let daar dus goed op.

In de mij bekende gevallen geeft een kabel met iets dunnere aders intern het mooiste effect. Dikkere of te zware kabels blazen het beeld en geluid te veel op. Proporties kloppen niet meer en het geheel verzand in details die overbelicht worden. Een 3DW is het mooist, maar een 2DW verstaat ook het kunstje. Goed en goedkoper is de NTRL .

 

DC kabels zijn er ook in 2 soorten om het maar zo te zeggen. De dikke en de dunne. Dik en dun slaat dan op de interne dikte van de aders. Een streamer heeft hem graag wat dikker en een switch wat dunner. Een streamer is een complexer apparaat dan een switch. De dikke en de dunne kunnen zowel enkel als dubbel worden uitgevoerd

 

FiRST DC                enkel dun                   oranje mantel                      €   90

NTRL DC                 enkel dik                    rode mantel                         € 120

2DW DC                  dubbel dun               grijze mantel                         € 280

2DW DC                  dubbel dik                 zwarte mantel                       € 280

 

Het lijkt allemaal wat ingewikkeld en dat is het ook. Er zijn nu eenmaal veel mogelijkheden. Een universele kabel bestaat niet net zoals er geen universele voedingen zijn.

 

Ik stel graag mijn expertise ter beschikking. Er is altijd een oplossing.

 

 

Reacties

 1. Wim Rodenburg Wim Rodenburg

  Ja de AC kabel op de voeding is van grote invloed. Een 3DW Gold (plus) is de beste partner voor de voeding, Ik heb nog inruil liggen,

 2. Antonie Janssen Antonie Janssen

  Duidelijk verhaal, zelfs voor een leek.
  Ik heb de Innuos Zen mini Mk3 met de LPSU, met tussen beide de M-Way 3DW ref. DC kabel.
  Is het dan ook raadzaam om de LPSU te voeden met een betere powerkabel als de standaard.
  Kan ik dan beter de FIRST of de NTRL DC nemen?

 3. Kazan Coll Kazan Coll

  Intressant verhaal. Ik vraag mij af wat ik moet doen met de nieuwe sony tv die ik wil kopen. Die werkt met een adapter op 19,5 volt. Stel dat dit schakelend is bestaat er dan een lineaire voeding hiervoor. Ik wil namelijk de hele audio video installatie op 1 stekkerblok zetten op eigen audio groep met betere snoeren dan waar de apperaten mee geleverd worden. Maar ik wil niet dat de voeding van de tv de rest stoort. Tv op apart stop contact op andere groep krijg je misschien weer last van aarde problemen want tv is met hdmi enz met de rest van de installatie verbonden. Wat moet ik doen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.