Tuning-visit

€175,00 Incl. btw

Tuning-visit Van modem/router tot speakers 

Al jaren bezoek ik klanten door heel het land ( en Belgie en Duitsland ). Vele zijn al jaren bezig met audio en hebben van alles en nog wat getweaked en getuned aan hun set. En soms ben je het spoor helemaal bijster en wil het maar niet zo gaan klinken zoals je in je hoofd hebt. Vaak is dan een ge-oefend en geduldig vreemd oor ( of 2 ) van waarde. Ik heb er 2 en je kan ze inhuren voor een dag of dagdeel. 

Voor een volledige eerste tuning reken ik € 275 incl btw. Dat is inclusief voorrijden tot 150 km enkele reis, de volledige set van router tot speakers in de juiste stroomfase zetten, sterkte/zwakte analyse van de opstelling en akoestiek, analyse van de synergie tussen de componenten onderling en met jouw luister-voorkeuren. Daar trek ik normaal gesproken een dag (8u) voor uit en dan reken ik de voorbereidingstijd niet eens mee. Wel geef ik je 15% korting op aankopen ( tot €1000 ) die direct uit de visit voort komen. 

Ik ga als eerste aan de gang met de bij jou aanwezige apparaten, kabels tweaks etc. Des gewenst kan ik ook mijn eigen spullen inzetten om tot het gewenste resultaat te komen.

Een tuning is leuk, interessant, leerzaam voor beide partijen en kost tijd en geld. Maar de ervaring leert dat de baten de kosten ver vooruit zijn na afloop. Je zal veel meer genieten van je set en je kan al je muziek weer herbeleven op een nog aangenamere en intensere manier. 

 

Over ruimte, tuning & tweaking - Algemeen

 

Een set kan goed klinken. Toch kan het bijna altijd beter. En dat niet door een nieuwe dure set aan te schaffen. De drie toverwoorden voor een topprestatie van je huidige set zijn:

  • Luisterrruimte
  • Tuning
  • Tweaking

Allereerst: ken je ruimte
Bij deze een beroepsgeheim: alles valt of staat met de zogeheten luisterruimte. Niets is belangrijker dan de ruimte waarin je muziek luistert. Deze is allesbepalend voor de weergave. Dit is een aspect waar weinigen weet van hebben maar waar iedereen ‘last’ van heeft.  

Maar al te vaak krijgt een apparaat de schuld terwijl juist de ruimte debet is aan de ellende. Wees je dus bewust hiervan! En als je geen idee hebt hoe het beter kan: een extra paar oren en een objectieve second opinion kan al (muziek)wonderen verrichten. Mij bellen dus.

Tuning: de juiste plek is cruciaal!
Voor wie het nog niet weet: de juiste plaatsing van set en speakers is een keiharde voorwaarde voor een goede tuning. Het gaat altijd eerst om een goede opstelling. Daarnaast is stroomvoorziening belangrijk, plus de juiste match tussen versterker en speakers. Soms geeft het verschuiven van de speakers met maar een paar centimeter al een sterke verbetering. 

Dit beweer ik niet alleen hier. Ik kom graag langs bij mensen om hen de verschillen te laten horen. Ervaar zelf welke veranderingen en verbeteringen door de juiste plaatsing mogelijk zijn. Die kunnen namelijk nogal groot zijn. Zelfs zo groot, dat component upgrades  - voorlopig - overbodig worden. 

Tweaking
Het misverstand over tweaks is altijd dat ze als onevenredig duur worden gezien. Dat is dus lang niet altijd waar. Tweaks worden wel vaak onjuist gebruikt of beoordeeld. In principe kan ik met een tasje vol spullen (voetjes, kabels, resonatoren) al een ander geluidsbeeld te voorschijn krijgen uit je apparatuur. Er wordt vaak onnodig gegrepen naar het alternatief van een nieuwe set. Wat denk je wat duurder is?

Kortom:

 

Er zit meer in jouw set dan je denkt: haal het eruit!

 

Het fundament

 

"zoals een sporter moet leren luisteren naar zijn lichaam zo dien je als audio/muziek liefhebber op je voeding te letten !"

Dat klinkt nogal gewichtig en dat is het ook.  Maar net als bij topsporters is de voeding van essentieel belang om tot top prestaties te komen. De voeding die een sporter zijn lichaam - zijn systeem - geeft of onthoud, bepaald welke ontwikkeling zijn lichaam zal doormaken. Trainen op een lege maag kan, maar is niet aan te bevelen en heel veel koolhydraat-rijk eten vlak voor een wedstrijd is ook niet verstandig. 

Een apparaat beoordelen met bijgeleverd netsnoer ( "dropveter" ) kan, maar zal zeker niet laten horen waar het apparaat toe in staat is. Je hele systeem vol proppen met filters en afgeschermde netsnoeren zal ook niet leiden tot een top prestatie. Want ook hierbij geldt weer "ieder voordeel heeft zijn nadeel".

Nu zijn er sporten en sporters in allerlei soorten en maten. Geen enkel lichaam is identiek en een ieder reageert anders op zijn voeding. Het is dan ook van belang om voedingsadviezen kritisch te bezien. Altijd eerst proberen om te zien of jouw lichaam - systeem - er positief op reageert.

In de audiosport is het niet anders. Er zijn zoveel verschillende apparaten en systemen, op diverse locaties die allen onder verschillende omstandigheden hun voeding van het net tappen. Nergens is de stroom die uit de muur komt gelijk, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren/smaak, het is altijd anders.  Dus:

“Goed luisteren, Thuis luisteren"

EricE 15-08-2018 21:34

….dus ik dacht dat ik wel klaar was. Had geweldige Magico s5 speakers gekocht en samen met een Naim 500/552 kun je wel zeggen dat er een aardig setje stond. De Aurender zorgt voor de streaming dus ik mocht best tevreden zijn. Daarnaast was het geheel bekabeld met Shunyata Sigma, jawel de top serie, en Audio Quest Wel, ook die dure.

Ik had wel in de gaten dat er nog geïnvesteerd moest worden in een DAC maar een alternatieve route, lees kan het ook als het niet 20K kost, was wel gewenst. Ik had wel de Nagra geprobeerd, maar die deed me niets, de PS audio was ook saai, Moon jta, Chord Dave ook niet, dus het schoot niet op.

Ik kwam al surfend over het internet erachter dat een Metrum wat bijzonders deed. Via de website de eigenaar, Cees Ruitenberg benaderd en die gaf mij aan dat het toch het beste was om Audiomaat in Tilburg te benaderen. Nou had ik nog nooit van dit establishment gehoord maar ik belde en kon langkomen in het honk van Wim.

En hier begon het…. Zomer 2017

Wim etaleert zijn winkel vanuit thuis. Dat betekent dat de achterzijde van de woonkamer is omgetoverd tot een laboratorium cq fabricage plaats en de voorzijde tot een luisterruimte. Wim bestuurt het geheel met een giga hoeveelheid kennis en een ongelooflijke hoeveelheid bescheidenheid. Misschien daarom dat ik nog nooit van Audiomaat, M-Way of zoiets had gehoord.

We raken aan de praat en hebben absoluut dezelfde ideeën over de muziek, de reproductie en de weergave ervan. Ik ga weg met een Metrum Adagio onder mijn arm, om thuis te testen.

Nou dat was geen probleem. Het ding werkte fantastisch, de DAC swingde de pan uit en bracht gewoon echte muziek in de set. Ik was dus echt super enthousiast hierover, wat een verschil met die standard DAC die een Sabre of zoiets dergelijk gebruikt. De NOS ladder dac was perfect, the one en kwam echt binnen. Snel een Adagio bestelt en voilà.

De levering verliep niet helemaal goed. Er was in de tussentijd en nieuwe versie op de markt en ik kreeg zo’n exemplaar. Maar deze speelde niet echt top, oké een maand inspelen begrijp ik maar als het dan nog teveel lijkt op de Nagra, PS en Dave en zo dan is er iets mis. Ook de usb aansluiting liet te wensen over. De eigenaar van Metrum heeft de usb module verwisseld waarmee dit probleem verholpen werd. Dat daaruit weer een ander verhaal ontstond blijkt wel als je nu www.metrumacoustics.nl checkt en dat vergelijkt met een jaar terug.

Waar is Wim, want dit verhaal gaat over Audiomaat. De instructies waren duidelijk, ik moest een Audiomaat kabel à €280 gebruiken voor de DAC ipv mijn dure Shunyata Sigma Digital en goed letten op de fase aansluiting. Hij zou wel langskomen om met zijn “Raad en Daad” verder kracht bij te brengen.

Dit was het begin van een bijzondere relatie.
Wim gooide er in de eerste plaats mijn hele voeding en Shunyata’s uit. Ik had een speciale omvormer met industriële accu’s zodat ik gedurende de avond en nacht zo off grid kon spelen. Klonk fantastisch! Maar zijn 2DW PC kabels rechtstreeks op het net speelde veruit beter en bracht veel meer leven in de het geheel. Het blijft overigens lastig om toe te geven dat een kabel van €3.500 minder speelt dan een ding van €280!! Maar hij had absoluut gelijk, de filtering in de Shunyata hoorde je gewoon verdwijnen.

Ook mijn Furutech/AudioQuest stekkerdoos moest weg want zijn WonderWood Powerblock was veel mooier. Overigens had hij daar ook absoluut gelijk in. Net zoals zijn volgorde van de apparaten aansluiten in de WonderWood Powerblock.

Kortom in de hele set werd in een periode van een paar maanden alle kabels vervangen voor de 2DW kabels. Het was overigens makkelijk om de juiste kabel te vinden. Het is telkens een afweging tussen ruimte , diepte, snelheid en aanwezigheid. Ik kwam er achter dat met name op steamers/dacs de lichte kabels de snelheid enorm verhoogde en dat op de voor- en eindversterkers de zwaardere kabels goed werkten. Een te zware kabel vertraagde wel weer te veel ook op de versterkers. Later ben ik van een 2DW ReF, de zware, terug gegaan naar een 2DW Gold, een lichtere op mijn eindversterker.

Met mijn setup kwam ook zijn eigen ontwikkeling van de kabels verder aan de orde. Mijn set is nogal transparant, en iedereen hoort de verschillen dus ik denk dat ik een makkelijk test plaats voor hem werd. Vind ik trouwens best leuk.

Wim was al met een andere opbouw van zijn kabels bezig en ik kreeg van alles van hem mee. Met en zonder aarde al dan niet zwevend, met zilveren en met koperen hulsjes, maar geen van al deze creaties leverde een meerwaarde t.o.v. de 2DW.
Tot dat hij een snoertje in mijn handen geeft en zegt probeer deze maar eens. Hij zegt vraag me er niets over maar het gaat 3DW heten. Waarom die naam dat hoor je wel als het goed is.

Thuis heb ik de nieuwe 3DW aangesloten op mijn DAC en geloof het of niet maar dit was een shocking verschil. Ben nog steeds verbaasd wat de invloed van stroomdraden op de prestaties van het geheel is. Het geheel werd zoveel realistischer en echter dat het verbazingwekkend werd wat een powercord kan doen. De Shunyata’s heb ik inmiddels verkocht en heb alles vervangen door de M-Ways van Wim….

Maikel Dijkstal 01-08-2018 13:18

Dit stukje is dus voor de mensen die 'nieuw' zijn, voor de mensen (terugkerende klanten) die Wim kennen ga ik waarschijnlijk niets nieuws schrijven;

Erg grote kans dat Wim meer hoort dan jij, en dan bedoel ik horen in de breedste zin, Wim hoort met 'n hoofdletter H; wat er wel en niet klopt in de combinatie van je set, stroomvoorziening en (vooral)luisterruimte. Ik wil de muziek horen zoals die is opgenomen, zonder sausjes, filters en geknutsel. Als jij dat ook graag wil kan Wim je daar haarfijn bij helpen, zijn geweldige oren, schat aan ervaring met luisterruimtes en tas voor leuke spulletjes zal je al snel 'n heel stuk dichterbij die opname/dat gevoel komen en naar Ik heb zelf niet gekozen voor tuning onder begeleiding van Wim; Ik wil luisteren naar spullen waar Wim voor kiest om naar te luisteren. Dat blijkt een combinatie van Croft, Harbeth en eigen voeding en kabels te zijn. Helemaal prima, scheelt mij weer uren luisteren, vergelijken, uitproberen, inruilen etc etc, die tijd gebruik ik liever (en dat is dus een persoonlijke keuze) om naar de muziek te luisten die mij raakt, elke dag weer... :-)

Hartelijke groet,
Maikel

5 sterren op basis van 2 beoordelingen