Merason Frerot DA converter

€1.390,00 €1.350,00 Incl. btw
Beschikbaarheid: Op voorraad (3)

Merason Frérot

De afgelopen tijd zijn we op zoek geweest naar een nieuwe DAC voor de uitbreiding van ons assortiment. Muzikaliteit, een natuurgetrouwe weergave in toon en beeld waren daarbij de belangrijkste criteria. In die zoektocht zijn we zonder meer geslaagd. Merason biedt met haar twee NOS DAC's wat ons betreft twee bijzondere en hoogwaardige producten aan waarbij je alleen maar kunt muziek genieten.

DAC1 & Frerot

Reviews:

Audiomaat:

De Frerot was de eerste Merason dac die heb kunnen beluisteren. Op het internet lijkt de Frerot veel groter dan in werkelijkheid. Echt een klein kastje maar wel een solide kastje en mooi afgewerkt. Voelt goed in de hand. De bijgeleverde schakelende voeding van 9V maakt het mogelijk om de Frerot aan te sluiten op ons stroomnetwerk. Schakelende voedingen zijn een enorme beperking voor audio maar we doen het er even mee. 50% kans dat je de muurwrat goed in het stopcontact stopt en spelen maar. En ja dat is eenvoudig. Je hebt alleen keuze uit 5 ingangen, de rest gaat vanzelf. 

Het eerste wat opvalt is de presentatie van de opname. Die is meteen alles omvattend. Holistische weergave heet dat, een weergave waarbij het geheel belangrijker is dan de delen. Dit in tegenstelling tot veel ander dac's waarbij de detaillering op de voorgrond treed en van een geheel geen sprake meer is. Ik hou van een holistische weergave. Een muzikant wil een worden met zijn instrument, een groep muzikanten, band of orkest,  willen de muziek als een samenhangend geheel presenteren. Virtuositeit is slechts onderdeel van het geheel. Details vind je in het geheel, details vormen geen geheel ! minder transparantie

Als een dac je meteen inzicht geeft in de opname en met name de ruimte waarin de opname heeft plaatsgevonden dan is dat voor mij een ear opener. En dat doet de Frerot meteen. Zorg wel dat je de muurwrat dan juist in het stopcontact plaatst anders zijn die eigenschappen veel minder. De Frerot weet een overtuigend beeld neer te zetten met meer dan voldoende definitie en kracht. En dat maakt luisteren een stuk gemakkelijker. 

Tonaal is de Frerot ook weer bijzonder. Ik ervaar meteen een tonale dichtheid ( volheid ) en timbre ( nuances in kleur ) die ik heel erg kan waarderen. Vaak gaat tonale dichtheid gepaard met minder zichtbaarheid ( transparantie in de zin van hoe diep kan je in de opname "kijken" ) en dynamiek, maar hier is dat niet het geval. Het is anders, dynamisch valt er zeker niets te klagen en beeldend loopt het niet dicht. Het is er juist allemaal in een verhouding die je zelden zo hoort bij een dac. Tonen schitteren in schijnen met de juiste rijkheid. Beeld en toon zijn zo samgevoegd tot een zeer aangenaam geheel. Het in- en uitklinken van tonen is super. En dat alles nog steeds met een schakelende voeding.

Tijd om er een Keces P8 single 9V/12V bij te zetten. De POW1 van Merason was nog niet beschikbaar. Voor de POW1 zit er een speciale 5 polige XLR aansluiting op de Frerot. Maar er is ook de 9V jack 5.5mm/2.1mm aansluiting. De muurwrat maakt plaats voor een Keces met MWAY AC en DC snoeren ( 3DW Plus ). Ja dat is wel een verschilletje zeg. Zo transformeer je de standard Frerot naar een dac van een andere (hogere ) klasse. De toename in authoriteit, kwaliteit en stabiliteit is ongelooflijk. Het lijkt wel een andere dac van Merason. Ook nu is weer duidelijk dat alles draait om goede software en voeding. Of beter gezegd de juiste software en voeding. De manier van converteren van Merason is top in de Frerot, maar de voeding kan nog zo veel meer brengen. Wow wat is dit nu een goede dac zeg. Nu zo veel meer dynamiek, zo veel meer erbij zijn gevoel, zoveel meer echtheid. Je kan nu zoveel verder kijken en luisteren in de opname, alles is beter en mooier en nog makkelijker te genieten. Petje af.

En dat maakt de Frerot tot een veelzijdige groeidiamant. Voor € 1199 ( 03-2022) kan je instappen in de wondere wereld van Merason. Wetende dat er nog veel meer mogelijk is met je dac door er de juiste voeding en kabels bij te kiezen. En vergis je niet. Een Keces voeding en Frerot gaan pas muziek maken als je ze op de juiste manier verbind met elkaar ( DC kabel ) en met het stroomnetwerk ( AC kabel ). De AC kabel is mede verantwoordelijk voor het optimaliseren van de kwaliteit van de Keces, de DC kabel moet die kwaliteit doorgeven aan de Frerot. Alle kwaliteit die verloren gaat tijdens het stroomtransport hoor je nooit meer terug !

Met de POW1:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een grote teleurstelling. Prachtig , voelt ook goed in de hand, solide en mooi gemaakt. De gedachte om de verschillende benodigde voltages te scheiden en via 5 aderige kabel aan te bieden aan de Frerot klinkt op papier heel logisch en goed. Maar in de praktijk voor mij een koude douche. Merason levert er een eigen DC kabel bij. De POW 1 met deze DC kabel en goede AC kabel ( 3DW PLUS ) aangesloten en spelen maar. Okay hij is nieuw en moet nog inspelen maar wat ik te horen krijg geeft mij weinig vertrouwen voor de toekomst. Het prachtige muzikale geheel is verdwenen. Details worden overdreven en veel te groot weergegeven. Er is geen inkijk meer in de opname, helheid en felheid doet zijn intrede. Weg magie, weg kwaliteit. Hoe kan dat toch terwijl het met de Keces zo mooi is. Sterker nog, met de standaard voeding vind ik het zelfs mooier.

De meegeleverde 5 polige DC kabel is weliswaar gemaakt van koperdraad maar voorzien van XLR pluggen met zilveren pinnen. Op de POW1 zie ik dat de 5 polige XLR ook gemaakt is met zilver. Raar want op de Frerot zit een 5 polige inlet met gouden contacten !? Verder zie ik dat de stroominlet van de POW1 dubbel gezekerd is met 2 zekeringen en dat deze inlet een filter bevat. En ja dat zijn allemaal belemmeringen voor audio en verklaren mede het verdwijnen van allerlei muzikale informatie. Om te beginnen maar eens een DC kabel maken met vergulde pluggen. Ik maak er 2 van verschillende dikte om wat te experimenteren. De dunste is de mooiste en laat ook meteen meer horen. Het klinkt echt op alle gebieden beter maar ik hoor nog steeds beperkingen en ik geef daarvan de schuld aan het filter op stroominlet. Deze inlet heeft standaard afmetingen en ik bestel een andere zonder filter en met 1 zekering ipv 2. Deze inlet is niets speciaals, is standaard en word ook door veel andere fabrikanten gebruikt. Volledig goedgekeurd. Vervangen is eenvoudig omdat je de opening niet hoeft aan te passen. Maar bij vervangen zie ik intern ook dat er gebruik word gemaakt van solidcore verzilverde draadjes. Bij de 5 polige XLR zie ik ook weer solidcore zilver draadjes. Daar word ik niet blij van. IK vervang meteen deze XLR uitgang ( ook standaard afmetingen ) door een gouden versie en ik verbind ze intern opnieuw met MWAY bedrading van koper. De stroominlet voorzie ik ook van MWAY koperen bedrading. De stroominlet voorzie ik van een LittelFuse glaszekering. Nou op hoop van zegen aansluiten met MWAY DC kabel nu. Ja dat is een verschilletje zeg. Je moet het horen om te geloven. Bizar gewoon. Beter ? Ja veeeeeeel beter. Weg hel en fel en welkom opnameruimte en dynamiek en homogeniteit. En dat alles nog met een 1DW uitvoering van de DC kabel. Zo is de POW1 echt een verbetring van de standaard voeding. Ik begrijp echt niet waarom ze de POW1 zo leveren. Nog even de zekering testen en ja die heb ik er toevallig goed in gedaan. Ik laat het spelen en maak ook nog een 3DW uitvoering van de DC kabel. En ja die 3DW doet er nog eens een schep bovenop. 

Moraal van dit verhaal.

Een lineaire voeding is pas een upgrade voor audio als deze voeding de juiste is voor jou en het apparaat. Een voeding draagt in zeer grote mate bij aan de kwaliteit van een apparaat. Kies deze zorgvuldig !!

Kwaliteit van de voeding is in grote mate afhankelijk van de AC en DC kabels die je er op gebruikt. Het juiste transport geeft de juiste kwaliteit voor audio.

 

 

Part-Time Audiophile

There are lots of excellent sounding DACs in this price territory. With an MSRP of $5,000, it’s my opinion the Merason DAC-1 is a serious contender for best DAC at any price. Sonically, it competes toe to toe with the high priced big boys. 5K is not exactly loose change but I’d still be impressed even if the DAC-1 was substantially more expensive.

What you get is a product that seems to be built for the audiophile that is primarily interested in performance and doesn’t require a lot of fancy features or gold-plated-with-a-screen visuals. I kind of missed a readout indicating sample rate, but whatever. Not a deal-breaker for me. Neither is a lack of DSD or MQA capability. And there are no user-selectable filter choices to mess with my head. Remote? Nope. The Swiss DAC that is NOT the Swiss Army Knife of DACs. And proud of it. Imagine that.

fairaudio 2020/05

Herr Frauchiger hat sein Ziel – einen D/A-Wandler zu entwickeln, der es klanglich mit Schallplatte oder Tonband aufnehmen kann – tatsächlich erreicht. Der Merason DAC-1 begeistert mich, da er in allen Disziplinen überzeugen kann. Und noch viel wichtiger: Er ist keines von den Geräten, die zwar „alles richtig machen“, letztendlich aber doch langweilen. Ganz im Gegenteil, der Merason DAC-1 gehört zu den aufregendsten und emotional ansprechendsten D/A-Wandlern, die ich bisher gehört habe.

Frérot
The frérot creates the big audiophile experience for the small budget! Equipped with the same technology as its big brother, the DAC1, it brings everything you need to bring the music stage into your living room – or your second home – or your houseboat – or to your workplace.

The Audio Beatnik

Smooth and Silky

The designers said their goal was to create a very analog-sounding DAC at a very reasonable price. With the Frérot, they have succeeded at this goal.

The Frérot DAC has an incredibly smooth and silky sound, which I find surprising from PCM files. It is also, as you would expect from the Swiss, a very precise and detailed sound. This is a great combination with the smooth and silky sound…

voices played using the Frérot sound natural, articulate, and beautiful. Individual instruments sound true to the sound of real instruments and they have good timbre and harmonics. Bass instruments played through the Ferot have a tight, fast, and very deep sound…

 


 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen