ATC P1 eindversterker 150w/8 ohm

€3.425,00 Incl. btw
Beschikbaarheid: Op voorraad (2)

Demo-apparaat aanwezig. Levertijd ongeveer 4 weken.

Ongelooflijk mooi en verfijnd spelende eindversterker voor alle speakers. Hoog of laag rendement doet er niet toe. ***** Referentie

Heel veel ATC Reviews.

Tilburg 28 januari 2021

De longen van ATC

Deze versterker is al ruim 11 jaar op de markt en helaas heb ik hem pas eind 2020 ontdekt. Op zoek naar een versterker met veel watt-jes om op mijn nieuwe liefde, ATC speakers,  te gebruiken. Deze speakers hebben veel watt-jes nodig heb ik me laten vertellen. Maar hoe vind ik iets muzikaals met veel vermogen ? Ik heb weinig ervaring met zulk soort versterkers en bij mijn klanten kom ik ze ook zelden tegen. Yamaha, Denon, Pass, Parasound, Mark Levinson, Krell, Hegel, Accuphase.....Graaf GM200 ja dat was de zwaarste versterker die ik zelf gebruikt heb jaren icm Avalons. Maar ATC maakt ook actieve systemen en bouwen dus ook zelf versterkers. Ik begin mijn zoektocht dicht bij huis, bij ATC en wel de P1. Slechts 150w en ruim 20+kg. Geen toeters en bellen wel klasse A/B en dat was wel een voorwaarde. Alle andere klasse versterkers kunnen mij niet bekoren.

De importeur had net een nieuwe P1 binnen en die kreeg ik mee met de boodschap dat ik die maar moest gaan inspelen. Dat heb ik gedaan en ik heb de versterker gekocht. Deze is lekker van mij nu.

Op dat moment speel ik met de kleine Falcon Acoustics een LS 3/5a, 15 ohm versie, en Croft series 7 mono's. Geweldige combinatie, maakt moeiteloos muziek en je verwonderd je elke keer weer. Hoe kan zo'n groot intens beeld uit zo'n klein speakertje komen. Heerlijk. De Falcons zijn kampioentjes op dat gebied. Zij kunnen met het grootste gemak binnen een fractie van een seconde het complete muzikale gebeuren voor je toveren. Alles draait daarbij om het GEHEEL. Het is er, je voelt de aanwezigheid en je gaat meteen muziek genieten. En dan verstoor ik dat prachtige geheel door er een ATC P1 brutus van een eindversterker tussen te plaatsen. Ik verander niets aan de bekabeling en de juiste fase had ik al uitgemeten. De Crofts waren zo weg, die wegen samen nog minder dan de helft van de P1. Ik moet mijn best doen met tillen maar hij staat. Power ON zit op de achterkant, met een afstandbediening kan je hem in standby schakelen. Daar gaat ie, geruisloos aan en spelen maar.

"Verwacht niets en laat het op je af komen", zeg ik altijd tegen mijn klanten. Dan ervaar je het meest. Laat maar spelen, ga niet technisch zitten luisteren naar nummers die je daarvoor speciaal gebruikt. Die beperken je alleen maar. Het geluid spreekt me meteen aan en verbaast me. Verbazing over de mate van verfijning die ik al meteen ervaar en het prettige beeldende vermogen. Ik heb totaal niet het idee dat ik er een grote zware versterker in heb gezet. Zelfde ervaring heb ik later ook met de Harbeth 30.2 en Compact 7ESR 40th anv. editions. De P1 is een zeer verfijnd en weet het muzikale gebeuren in zijn geheel te versterken. Ik word hier steeds blijer van. Toch knagen er nog een aantal zaken. Ik ben nog aan het inspelen en besluit ook om de versterker 24/7 aan te laten en niet meer in standby te zetten. Dat is meteen merkbaar en na een paar dagen merk ik toename in verfijning en vooral veel meer vloeiendheid. Ook meer body, tonale dichtheid en een dynamisch vermogen om je petje voor af te nemen. Proportioneel mis ik nog een en ander. Vaak nog te groot en te upfront, soms drukkend. Inspelen ? Ja natuurlijk maar toch ook maar even een ander netsnoer proberen. Ik ga van 3DW Gold+ naar 3DW+. Iets dunnere kabel, iets minder koper. Het verschil is kleiner dan ik had verwacht maar wel positief. Stemmen en instrumenten hebben nu afzonderlijk meer een eigen plek in het geheel, meer rust en tonaal intenser. De 3DW ReF speakerkabel op de Harbeth 30.2 vervang ik door een 3DW Gold, een dunnere kabel ook. Maar hierdoor verlies ik te veel goede eigenschappen en de 3DW ReF gaat snel weer terug. Laat maar spelen.

Min huiskamer is mijn studio/woon/werk plek en ik heb altijd muziek om me heen. Ik luister altijd meer of minder bewust naar muziek als ik in de woonkamer ben. Nieuwe en bekende muziek en ik raak steeds meer onder de indruk. Hoe is het mogelijk dat dit beest zo veel verfijning kan brengen. Ik geniet er echt van. Je hoort muzikanten op elkaar reageren, ik kan alle muziek lijnen individueel volgen als ik wil, of ze nu hard of zacht spelen, iedere partij krijgt de aandacht die het opeist. Dat geeft zoveel vanzelfsprekendheid, gemak die ik niet eerder heb ervaren. Bij alle muzieksoorten, goede of slechte opnames. Super blij.

Kers op de taart toen ik de 3DW Piccolo+ als netsnoer ging gebruiken. Wow, nu vallen alle puzzle stukjes precies in elkaar. De Piccolo is een extra dunne uitvoering van de 3DW AC kabels. Deze kabel had ik gemaakt voor oa AudioLab integrated versterkers en diverse netwerkapparaten. Maar de P1 komt er ook helemaal mee tot leven. Iedere opname is anders en de P1 laat je dat feilloos horen ook als je luider gaat spelen. In luidheid heb je een enorme headroom met zo veel power ( klasse A ). Luider spelen doe je erg snel met deze versterker omdat het kan. De P1 werkt op de een of andere manier zo schoon, minder vervuilend dan menig concurrent. En door die schoonheid komen alle audio-parameters beter uit de verf. Alles is daardoor beter, GEHEEL beter. 

 

 

If you want to hear the important musical detail presented in a coherent, clear-cut fashion this pairing has remarkably little competition in the two box arena. There are a few integrated amps which give them a run for their money in one respect or another but nothing comes to mind which seems like a better overall package."
Jason Kennedy, Hi Fi Plus No75

150W per channel
Class A/B operation
Hand built in the UK
True dual mono design
Balanced and unbalanced inputs
Amplifier link output
Remote control
6 year warranty


SPECIFICATION
Output Power into 8 ohm: 150W ( 2/3 in klasse A ! )
Input Sensitivity: 2V RMS
Input Impedance: 10k ohm/leg
Frequency Response: 400kHz (-3dB)
Signal to noise ratio: >110dB (DIN)
Crosstalk: >100dB
THD: >0.002%/-95dB
Dimensions (HxWxD): 135x435x350mm
Weight: 23kg/50.6lbs

Link naar ATC

Arno de Witt 20-05-2023 17:26

Tijd voor verandering.

Mijn vorige audioset was een Chord electronics CPA 3200 voorversterker & Chord spm1200c eindversterker en B&W 805 d3 speakers.
De weergave van deze combinatie was erg aanwezig en opdringerig.
Dus gezocht in eerste instantie naar andere speakers.
Ik kwam na lang zoeken op internet uit op ATC scm 19 speakers.
Die klonken rustiger dan de B&W 805 d3.

Toch vond ik het nog niet zo goed klinken bij sommige cd's moest ik het volume omlaag draaien vanwege een soort loudness effect.
Via internet kwam ik terecht bij Audiomaat in Tilburg.
Ik had dus een afspraak gemaakt en naar Tilburg gegaan.
Toen ik Wim van Audiomaat vertelde waar mijn set uit bestond vroeg hij me welke kabels ik had, of die afgeschermd zijn en of ik filters in de set had.
Ja de kabels zijn afgeschermd en ik heb een gefilterd stekkerblok.
Alle kabels eruit halen ook dat stekkerblok.
Geen afgeschermde kabels en geen filters in je set.
Ik dacht WTF is dat, je moet toch alles afschermen en filteren?
Thuis aangekomen had ik alle kabels die in de set zaten eruit gehaald en merkloze niet afgeschermde kabels er opgezet. En op een gewoon stekkerblok zonder zonder filter alles aangesloten.
Dat klonk wel rustiger dan voorheen.

Ik heb eind vorig jaar 2022 de ATC ca2 Voorversterker & ATC P1 eindversterker besteld met de bijbehorende M-way stroomkabels, Cinch reference IC en biwire speakerkabel.

En onlangs laten komen een Power Opus Solum
III 6 voudig stekkerblok, 3 Wonder Wood Underboards en een 4DW ac stroomkabel voor mijn hondstrouwe Linn Karik cd speler van 1998.

De combinatie van ATC versterking, ATC scm 19 speaker, cdspeler van Linn, stekkerblok, bekabeling en de Wonder wood Underboards geeft een groots geluid.
Ik hoor nu dingen die ik voorheen niet waarnam.
Ik hoor ook details in een detail en zo rustig.
Ik kan het volume nu wel hoger zetten als ik dat wil.
Iets dat bij mijn vorige set niet kon.
Dit is echt relaxed luisteren...

5 sterren op basis van 1 beoordelingen