Metrum Amethyst dac

  • Geplaatst op
  • Door Wim Rodenburg
  • 0
Metrum Amethyst dac

Eerste ervaringen met de nieuwe Amethyst

Amethyst

Amethyst

Uit wikipedia:

 

Amethist is een violette variëteit van het mineraal kwarts (SiO2) en is de bekendste steen uit de kwartsgroep.

 

In het oude China werden uit amethist kleine gemmen gesneden. In de Middeleeuwen werd amethist ook in Europa zeer gewaardeerd. Hij werd bisschopsteen genoemd, omdat het vroeger een geliefde edelsteen was voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, en hij magische krachten zou bezitten.[bron?]

 

Het was het symbool van de verliefden de steen van matigheid, beschermer tegen tovenarij en hekserij. Bij Jacob van Maerlant is de verklaring te vinden dat de steen dronkenschap verdrijft. Men heeft wel aangenomen dat de Griekse naam "tegen de roes" zou betekenen: van wijn die gedronken wordt uit een beker vervaardigd uit amethist zou men niet dronkenkunnen worden.

 

Wie wil er nou niet zo'n beker !!

 

De nieuwe instapper van Metrum met de DAC 2 modules aan boord en een koptelefoon aansluiting.

 

Vrijdag 2 juni 2017.

 

Na lang wachten is ie toch eindelijk binnen gekomen. De hele maand Meimaand Metrummaand maar geen Amethyst. Dan wordt juni maar maand van de Amethyst, want dat is ie zeker waard. Na het bepalen van de stroomfase heb ik de Amethyst geplaatst in de set waar de Adagio zijn kunstje stond te doen. Hoe ze het doen bij Metrum weet ik niet maar zo uit de doos klinken hun apparaten altijd al meteen lekker. De Amethyst dus ook. Ik zit meteen naar muziek te luisteren en verbaas me over de geboden kwaliteiten van de Amethyst. Zijn voorgangers heb ik ook allemaal gehad ( Octave, Octave MKII, Musette) en die kon ik allemaal zeer waarderen. Maar ik hoor meteen hoe compleet, holistisch de weergave is. Het klinkt zo gemakkelijk dat je ook meteen gaat muziek luisteren ipv analyseren. Nou gaat muziek luisteren en analyseren bij mij bijna hand in hand maar toch wil ik het weer eens benadrukken. Als iets heel gewoon lekker en makkelijk klinkt dan is dat heel bijzonder. Ten opzichte van zijn voorgangers absoluut de beste. De Amethyst beeld de opname ruimte met gemak af, weet iedere toon te raken met de juiste verhoudingen. Niet te fel, niet te droog, niet te langzaam, niet te dik, nee al die dingen en nog veel meer in de juiste verhoudingen. In BALANS heet dat. 

 

Bij Metrum kunnen ze momenteel de vraag amper bijhouden terwijl niemand de Amethyst ooit heeft kunnen beluisteren. Ik heb hem ook blind gekocht. Nou niet helemaal, ik heb ook de Adagio met de DAC2 modules en die verbaasde mij ook echt op alle fronten. Ik kan hem alleen maar van harte aanbevelen op dit moment. De komende tijd zal ik ook nog wat proberen te vergelijken met oudere Metrum dacs zoals de Hex en misschien ook Menuet.

 

Tot de volgende keer

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden